Warmtepomp Garmerwolde

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het vervangen van een ketel op gas bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Middels de tips van onze experts check je uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Garmerwolde. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle cruciale info en vind de voordeligste installateur in Garmerwolde!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Garmerwolde? Op deze pagina bekijk jij bruikbare tips. Selecteer een van de onderwerpen en vind rap alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Garmerwolde?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Garmerwolde?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Garmerwolde

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is best wel complex. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Garmerwolde onmisbaar. Het kiezen van een vakbekwame warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Lennox subsidie). Hoe herken je een handige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.500 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €8.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €15.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Garmerwolde.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel zijn er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Oudesluis.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €9.000 en €19.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Intergas, Remeha, Nefit, Atag). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een 100% elektrische systeem. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Garmerwolde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Garmerwolde

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kosten van het systeem is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Garmerwolde uit te rekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1900 €1300 4 jaar
Lucht-water €5700 €2000 €2400 7 jaar
Bodem-water €15200 €5700 €3400 12,5 jaar
Water-water €18600 €5800 €4100 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Ten Boer?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel consumenten wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Ten Boer) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Garmerwolde kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2100 en €4950. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN MF 30.2 heeft €7.250,00 subsidie en bij de Techneco AQUATOP T35HR heb je recht op €5.400,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Garmerwolde

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze producten verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Zwartewaal plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met gewone stroom. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 tot €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €370 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen