Warmtepomp Zwartewaal

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het vervangen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten investeren in een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Middels onze vergelijker achterhaal je waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Zwartewaal. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Zwartewaal!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Zwartewaal? Op onze website doorzoek je zinvolle tips. Druk op een van de onderstaande vragen, en vind vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Zwartewaal?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Zwartewaal?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zwartewaal

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is behoorlijk gecompliceerd. Om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Zwartewaal onontbeerlijk. Het kiezen van een competente warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek GENERAL verwarming). Hoe kies ik een degelijke installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.650 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.500 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Zwartewaal.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Iens.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €8.000 tot €21.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Nefit, Intergas, Vaillant, AWB). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een 100% elektrische installatie. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zwartewaal

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zwartewaal

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de aanschafprijs is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zwartewaal te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1600 €1400 4 jaar
Lucht-water €6400 €1900 €2800 9 jaar
Bodem-water €15400 €3800 €4000 11 jaar
Water-water €17200 €4600 €5600 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Brielle?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Brielle) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Zwartewaal is alleen aan te vragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2100 – €5100. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP L 25 A heeft €2.900,00 subsidie en m.b.t. de Energie EST SB40P heb je recht op €5.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Zwartewaal

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Scheemda plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 – €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €315 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen