Warmtepomp Iens

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het aansluiten van een ketel op gas geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is een warmtepomp installatie. Door onze vergelijker bekijk je uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Iens. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle nuttige specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Iens!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Iens? Middels onze expertise check je bruikbare adviezen. Kies voor een veelgestelde vraag en bekijk eenvoudig alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Iens?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Iens?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Iens

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is vrij pittig. Juist om die reden is een competente warmtepomp installateur in Iens benodigd. Het selecteren van een doorgewinterde warmtepomp-installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De specialist checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Vaillant warmtepompen). Waar vind ik een ervaren installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.450 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €7.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Iens.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Steendam.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.500 t/m €20.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Nefit, Atag, Intergas, Vaillant). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een full-electric product. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire type is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Iens

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Iens

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Iens vast te stellen.

Soort warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1300 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €5700 €2400 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14600 €5600 €3900 10 jaar
Water-water €18900 €4200 €5700 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Littenseradiel?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel huizen uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Littenseradiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Iens is alleen van toepassing op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1800 – €4150. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de EnergyPanel Thermboil TB-110E staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en m.b.t. de CTC EcoPart 406 + CTC Ecologic krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Iens

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Burdaard plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2950 tot €5000. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €320 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw