Warmtepomp Burdaard

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het laten installeren van een ketel op gas volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten kijken naar een alternatieve bron. De opvolger van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Via de info op deze pagina achterhaal je nuttige info aangaande een warmtepomp in Burdaard. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle onmisbare tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Burdaard!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Burdaard? Via onze specialisten achterhaal je zinvolle adviezen. Klik op een onderwerp en jij bekijkt eenvoudig alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Burdaard?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Burdaard?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Burdaard

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is best wel gecompliceerd. Hierom is een aangesloten warmtepomp installateur in Burdaard cruciaal. De keuze maken voor een geoefende installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. De vakman analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Daikin systeem). Hoe ben ik verzekerd van een officiële installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.350 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €4.500 – €6.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Burdaard.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Mensingeweer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aarde of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 tot €18.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Vaillant, AWB, Remeha, Nefit). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een standalone type. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Burdaard

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Burdaard

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het apparaat is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Burdaard uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1600 €1700 5 jaar
Lucht-water €4200 €1500 €2000 8 jaar
Bodem-water €14700 €4000 €4600 12,5 jaar
Water-water €17000 €4500 €4200 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Ferwerderadiel?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Ferwerderadiel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Burdaard kun je enkel aanvragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2700 – €5850. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Carrier 30RQS-050B staat gelijk tot €4.350,00 subsidie en met betrekking tot de Danfoss DHP-H Opti Pro+ 8 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Burdaard

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Vijfhuizen plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. standaard elektriciteit. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2950 en €4400. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €305 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw