Warmtepomp Vijfhuizen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het vervangen van een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten dus over naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Met behulp van warmtepompspot.nl check je uitgebreide info voor een warmtepomp in Vijfhuizen. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle bruikbare specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Vijfhuizen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Vijfhuizen? Middels onze expertise check je praktische tips. Selecteer een van de vragen hieronder, en check binnen no-time verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Vijfhuizen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Vijfhuizen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vijfhuizen

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk gecompliceerd. Daarom is een bedreven warmtepomp installateur in Vijfhuizen aan te raden. De zoektocht naar een deskundige warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ARGO warmtepomp). Hoe kies ik een echte warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.650 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €5.000 – €7.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Vijfhuizen.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Gasselte.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aarde of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 tot zo’n €20.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Intergas, Remeha, Atag, Nefit). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een full-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vijfhuizen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Vijfhuizen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vijfhuizen uit te rekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1800 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €5300 €2500 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €3800 €3600 9 jaar
Water-water €18000 €5600 €4900 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Haarlemmermeer?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. In de komende periode moeten veel woningen overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Haarlemmermeer) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Vijfhuizen is alleen van toepassing op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2050 tot €5200. Het totale bedrag hangt af van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de SPRSUN CGK/D-72 staat gelijk tot €5.850,00 subsidie en aangaande de Clivet WSAN-XIN 131 exc krijg je subsidie tot €2.950,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Vijfhuizen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Ochten plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2950 tot €4100. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €365 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw