Warmtepomp Ochten

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het laten installeren van een systeem op gas niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Door deze webpagina lees je waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Ochten. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle bruikbare tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Ochten!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Ochten? Hieronder lees je praktische tips. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je vindt direct bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Ochten?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Ochten?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ochten

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is vrij gecompliceerd. Daarom is een echte warmtepomp installateur in Ochten cruciaal. De keuze maken voor een officiële warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Lennox verwarming). Hoe kies ik een doorgewinterde installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema vind je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.300 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €5.000 – €6.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.500 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Ochten.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de regel ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Zwolle.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.000 en €18.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Nefit, Intergas, Atag, Vaillant). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een volledig-elektrisch type. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende model is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ochten

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ochten

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ochten te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1600 €1800 6 jaar
Lucht-water €4300 €2500 €2500 7 jaar
Bodem-water €15500 €5200 €2900 11 jaar
Water-water €18000 €4900 €4700 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Neder-Betuwe?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel woningen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Neder-Betuwe) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Ochten kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1650 – €4350. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW heb je recht op €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Lennox Aqua4 AAH081PS staat gelijk tot €5.950,00 subsidie en bij de Waterkotte Eco Touch DS 5027.5 Ai (G/W) krijg je subsidie tot €3.600,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Ochten

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze producten verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Hekendorp plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2700 en €4800. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €260 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen