Warmtepomp Zwolle

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is de keuze voor een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. De opvolger van gas is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten bekijk jij relevante tips voor een warmtepomp in Zwolle. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle relevante tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Zwolle!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Zwolle? Op onze website ontdek je bruikbare aanbevelingen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en bekijk ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Zwolle?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Zwolle?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Zwolle

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Zwolle aan te raden. Het kiezen van een officiële installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hidros verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een ervaren installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.300 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €5.500 – €7.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €19.500 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Zwolle.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg zien we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur IJzendijke.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 tot zo’n €20.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Nefit, Atag, Vaillant, AWB). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een 100% elektrische systeem. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zwolle

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zwolle

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zwolle uit te werken.

Bron warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1400 €1800 4 jaar
Lucht-water €6400 €2500 €2500 6 jaar
Bodem-water €14000 €5200 €3900 10 jaar
Water-water €18600 €4100 €4400 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Zwolle?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel Nederlanders wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Zwolle) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Zwolle geldt alleen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2850 en €5900. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP L 7 AERS biedt €1.600,00 subsidie en voor de Energie EST SB6plusP is dit €2.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Zwolle

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Schettens plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in combinatie met standaard elektriciteit. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2800 – €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €250 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw