Warmtepomp IJzendijke

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het plaatsen van een ketel op gas geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een HR-ketel is de warmtepomp. Aan de hand van warmtepompspot.nl vind je handige tips & tricks m.b.t. een warmtepomp in IJzendijke. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle praktische details en check prijzen van een installateur in IJzendijke!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in IJzendijke? Op onze website check je praktische tips. Druk op een item uit onze FAQ en je leest onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit IJzendijke?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in IJzendijke?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in IJzendijke

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk complex. Juist om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in IJzendijke aan te raden. De keuze van een deskundige vakman is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De installateur analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Wolf warmtepompen). Wat is een bedreven vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.750 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €3.000 – €6.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €14.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in IJzendijke.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Steggerda.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.000 tot €21.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Nefit, Vaillant, Intergas, Atag). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric product. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd model is de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs IJzendijke

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in IJzendijke

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het apparaat is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in IJzendijke te berekenen.

Model warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1800 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €4300 €2100 €2500 8 jaar
Bodem-water €14300 €4100 €3800 9 jaar
Water-water €18600 €4400 €4000 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Sluis?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode gaan veel consumenten overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Sluis) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp IJzendijke is alleen van toepassing op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2650 en €4850. Het totale bedrag is een afgeleide van het type, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de EnergyPanel Thermboil TB-200-E MS geeft recht op €1.100,00 subsidie en voor de CTC EcoPart 408 + CTC EcoZenith 550 ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in IJzendijke

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze modellen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Burum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 – €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €265 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen