Warmtepomp Steggerda

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het vervangen van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten dus over naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Via warmtepompspot.nl bekijk je relevante tips over een warmtepomp in Steggerda. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle belangrijke tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Steggerda!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Steggerda? Aan de hand van de info op deze pagina check jij praktische tips & tricks. Kies voor een van de vragen hieronder, en check snel bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Steggerda?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Steggerda?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Steggerda

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is nogal gecompliceerd. Daardoor is een deskundige warmtepomp installateur in Steggerda onvermijdbaar. Het selecteren van een aangesloten installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Thermia warmtepompen). Hoe herken je een ervaren vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2021]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.500 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. Deze warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar toepasbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Steggerda.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Doornenburg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €9.500 tot €19.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Nefit, Remeha, Atag, Intergas). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric oplossing. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Steggerda

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Steggerda

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Steggerda te ontcijferen.

Type warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1800 €1300 4 jaar
Lucht-water €6200 €2200 €2300 9 jaar
Bodem-water €15000 €4200 €2900 10 jaar
Water-water €17500 €5400 €5800 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Weststellingwerf?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel huizen wijken naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Weststellingwerf) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2021. Dit is een gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Steggerda is alleen aan te vragen voor producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2021).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2100 en €5300. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Remko HTS 130 Mannheim geeft jou €2.000,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta AWR 0041MS DHW2 XE krijg je €1.950,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Steggerda

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Metslawier plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2700 en €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €335 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen