Warmtepomp Metslawier

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het aansluiten van een ketel op gas niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Middels onze vergelijker lees je alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Metslawier. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle relevante info en bekijk de tarieven via een installateur uit Metslawier!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Metslawier? Hieronder vind jij nuttige aanbevelingen. Druk op een item uit onze FAQ en vind eenvoudig alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Metslawier?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Metslawier?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Metslawier

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk ingewikkeld. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Metslawier noodzakelijk. Het kiezen van een degelijke warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over CLINT systeem). Hoe herken je een vakkundige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2022]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.200 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €6.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €13.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een buitenunit. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Metslawier.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Vaak zien we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Westmaas.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De kosten liggen tussen de €5.000 – €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Remeha, AWB, Vaillant, Intergas). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch product. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Metslawier

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Metslawier

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de aanschafprijs is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Metslawier te bepalen.

Soort warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1200 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €4100 €2400 €2300 9 jaar
Bodem-water €15100 €5700 €3100 13 jaar
Water-water €18400 €5400 €5200 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Dongeradeel?
Straks moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel consumenten overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Dongeradeel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Metslawier geldt alleen op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2550 – €5850. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het model, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Hidros LHA.502.XL geeft jou €4.400,00 subsidie en met betrekking tot de Techneco AQUATOP T43HR krijg je €6.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Metslawier

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Geerdijk plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 tot €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €370 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen