Warmtepomp Westmaas

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het aansluiten van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker ontdek je alle details aangaande een warmtepomp in Westmaas. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle praktische details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Westmaas!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Westmaas? Op onze website doorzoek jij belangrijke aanbevelingen. Druk op een van de vragen hieronder, en check onmiddellijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Westmaas?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Westmaas?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westmaas

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk ingewikkeld. Daardoor is een competente warmtepomp installateur in Westmaas benodigd. De zoektocht naar een competente warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De specialist analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Atlantic systeem). Hoe ben ik verzekerd van een officiële vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.200 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €3.500 – €8.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.500 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Westmaas.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Hattemerbroek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 en €18.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Atag, Vaillant, AWB, Nefit). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een standalone type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westmaas

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Westmaas

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het systeem is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westmaas uit te zoeken.

Model warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1900 €1400 5 jaar
Lucht-water €5600 €1800 €2100 7 jaar
Bodem-water €14700 €5700 €4400 14,5 jaar
Water-water €17400 €5100 €5600 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Binnenmaas?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel woningen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Binnenmaas) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Westmaas geldt alleen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2450 – €4800. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Toshiba Estia HWS-1604H8-E1 + HWS-1404XWHM9-E1 heeft €2.200,00 subsidie en wat betreft de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHBX16(**)3V heb je recht op €2.400,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Westmaas

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze producten verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Overslag plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met gewone stroom. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 en €4200. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €395 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen