Warmtepomp Hattemerbroek

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het kiezen voor een ketel op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een alternatieve bron. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Op deze website achterhaal je alle details m.b.t. een warmtepomp in Hattemerbroek. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle bruikbare tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Hattemerbroek!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Hattemerbroek? Aan de hand van de info op deze pagina lees je zinvolle info. Selecteer een veelgestelde vraag en bekijk binnen no-time het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Hattemerbroek?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hattemerbroek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hattemerbroek

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is nogal complex. Om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Hattemerbroek cruciaal. Het selecteren van een ervaren warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Nefit installatie). Hoe ben ik verzekerd van een competente vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.300 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €4.500 – €7.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Hattemerbroek.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Rutten.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €6.000 tot €20.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Atag, Vaillant, Nefit, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hattemerbroek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hattemerbroek

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hattemerbroek te berekenen.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1300 €1200 6 jaar
Lucht-water €5600 €1500 €2400 7 jaar
Bodem-water €14900 €5800 €3900 14 jaar
Water-water €18300 €5100 €4200 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Oldebroek?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment moeten veel consumenten overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Oldebroek) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Hattemerbroek is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1050 tot €4750. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHVH16S26(**)9W staat gelijk tot €2.350,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning CORE 9M krijg je subsidie tot €3.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Hattemerbroek

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Barendrecht plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 – €4400. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €355 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen