Warmtepomp Barendrecht

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op de info op deze pagina doorzoek je tips en adviezen voor een warmtepomp in Barendrecht. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle bruikbare details en check prijzen van een installateur in Barendrecht!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Barendrecht? Via onze specialisten lees je bruikbare adviezen. Druk op een van de onderstaande vragen, en je ontdekt meteen alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Barendrecht?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Barendrecht?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Barendrecht

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk ingewikkeld. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Barendrecht benodigd. De keuze van een deskundige installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Kensa). Wat is een echte warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.400 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €4.000 – €6.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Barendrecht.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Meestal ontwaren we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Langenboom.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €5.000 t/m €18.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Intergas, Atag, Nefit, Vaillant). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een standalone installatie. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima type is een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Barendrecht

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Barendrecht

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het systeem is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Barendrecht te analyseren.

Type warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1600 €1500 4 jaar
Lucht-water €5500 €2100 €2700 9 jaar
Bodem-water €14400 €4200 €4800 12 jaar
Water-water €17200 €4400 €5100 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Barendrecht?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel consumenten overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Barendrecht) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Barendrecht geldt alleen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1300 – €4450. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Alpha Innotec LW 81ASX-Lux2.0 staat gelijk tot €1.850,00 subsidie en aangaande de Aermec WRL-H 071 krijg je subsidie tot €4.400,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Barendrecht

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze systemen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Stiens plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in samenwerking met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 – €4300. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €350 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw