Warmtepomp Langenboom

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het vervangen van een systeem op gas geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Met behulp van warmtepompspot.nl bekijk je concrete informatie voor een warmtepomp in Langenboom. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare details en vind de voordeligste installateur in Langenboom!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Langenboom? Via onze specialisten check je belangrijke tips & tricks. Druk op een veelgestelde vraag en ontdek meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Langenboom?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Langenboom?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Langenboom

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is nogal pittig. Om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Langenboom cruciaal. De keuze van een bekwame warmtepomp-installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over CTA). Hoe herken je een bedreven warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.700 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €5.000 – €7.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Langenboom.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter ontwaren we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Valthermond.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aarde. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 en €20.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, AWB, Intergas, Remeha, Nefit). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima product is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Langenboom

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Langenboom

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Langenboom te ontcijferen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1500 €1300 5 jaar
Lucht-water €6000 €1800 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14900 €5400 €4300 11 jaar
Water-water €17000 €5700 €4200 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Mill en Sint Hubert?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Mill en Sint Hubert) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Langenboom geldt alleen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1250 en €4650. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Galletti LCP 094PL biedt €7.300,00 subsidie en bij de Hautec HCS-PN-75A (88SF0451SDPA5) is dit €3.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Langenboom

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Dreischor plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) samen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2700 tot €4100. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €400 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen