Warmtepomp Dreischor

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is de keuze voor een ketel op gas bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je alle details over een warmtepomp in Dreischor. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle praktische tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Dreischor!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Dreischor? Op onze website check jij zinvolle tips. Klik op een onderwerp en ontdek rap alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Dreischor?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Dreischor?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dreischor

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is nogal moeilijk. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Dreischor benodigd. De keuze maken voor een ervaren expert doet niet onder voor de klus zelf. Deze expert analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Eneco verwarming). Waar vind ik een competente installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.200 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Dreischor.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Meestal bestaan er twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Nijlande.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €8.500 tot zo’n €18.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Nefit, AWB, Remeha, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een all-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dreischor

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Dreischor

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de kosten van het systeem is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dreischor uit te rekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1300 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €5600 €2400 €2000 6 jaar
Bodem-water €14200 €3600 €2700 14,5 jaar
Water-water €18900 €5900 €4800 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Schouwen-Duiveland?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode gaan veel gezinnen overstappen op duurzame energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Schouwen-Duiveland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Dreischor is alleen van toepassing op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2450 – €5650. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het model, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Climaveneta BRN2 0051t biedt €2.100,00 subsidie en voor de Galletti LEW 062HS is dit €7.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Dreischor

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Weurt plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht en combineert dat met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2800 tot €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €270 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zeeland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen