Warmtepomp Nijlande

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het kiezen voor een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Via de tips van onze experts vind jij tips en adviezen betreffende een warmtepomp in Nijlande. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle bruikbare informatie en vind de voordeligste installateur in Nijlande!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Nijlande? Op onze website doorzoek je zinvolle informatie. Kies voor een veelgestelde vraag en vind ogenblikkelijk alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Nijlande?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Nijlande?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nijlande

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is tamelijk complex. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Nijlande onontbeerlijk. De keuze maken voor een vakbekwame installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De installateur bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek CTC verwarming). Hoe kies ik een handige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.200 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Nijlande.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Zoutkamp.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 – €18.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Atag, Vaillant, Nefit, Remeha). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire model is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nijlande

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nijlande

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nijlande te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1800 €1400 5 jaar
Lucht-water €5100 €2000 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €14100 €4400 €3400 11 jaar
Water-water €17100 €5900 €5200 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Aa en Hunze?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel Nederlanders overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Aa en Hunze) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Nijlande kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1550 – €4750. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de InterClima-MTA HTAT 030 HE geeft recht op €6.450,00 subsidie en m.b.t. de Warmflow GS16 ligt dit op €3.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Nijlande

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Hedel plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, samen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2550 tot €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €340 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen