Warmtepomp Hedel

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het plaatsen van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van gas is een warmtepomp installatie. Via deze website lees jij tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Hedel. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle onmisbare informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Hedel!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Hedel? Middels onze expertise doorzoek jij praktische info. Selecteer een van de onderwerpen en je vindt snel verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Hedel?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Hedel?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hedel

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is best wel complex. Vandaar is een deskundige warmtepomp installateur in Hedel onontbeerlijk. Het kiezen van een betrouwbare vakman doet niet onder voor de taakomschrijving. De specialist inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Pico Energy installatie). Waar vind ik een competente vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.550 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €5.500 – €7.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €13.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hedel.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur s-Gravenpolder.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot zo’n €21.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Atag, Nefit, Vaillant, Remeha). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hedel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hedel

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hedel te bepalen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1700 €1900 7 jaar
Lucht-water €6000 €2500 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €5300 €2700 12 jaar
Water-water €17100 €5100 €4100 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Maasdriel?
Straks moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel gezinnen overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Maasdriel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Hedel kan jij uitsluitend toepassen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1200 en €5250. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin EVLQ05(**)V3 + EHYHB05(**)V3 +NHYKOMB33(**) geeft recht op €1.700,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning MU ECHOS A HP 11 ligt dit op €3.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Hedel

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Bavel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2950 en €4100. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €345 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen