Warmtepomp Bavel

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp. Geholpen door de tips van onze experts bekijk je praktische informatie voor een warmtepomp in Bavel. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle belangrijke info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Bavel!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Bavel? Via onze specialisten bekijk je belangrijke informatie. Selecteer een onderwerp en je leest snel bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Bavel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Bavel?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bavel

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Vandaar is een deskundige warmtepomp installateur in Bavel onontbeerlijk. De keuze maken voor een doorgewinterde warmtepomp-installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check A1 Green Energy warmtepomp). Hoe kies ik een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema vind je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.300 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €5.000 – €7.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Bavel.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal zien we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Lathum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €7.000 en €18.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Intergas, Vaillant, AWB, Atag). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch systeem. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bavel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bavel

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bavel te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1000 €1100 6 jaar
Lucht-water €6500 €2500 €2400 7 jaar
Bodem-water €15500 €4200 €3300 10 jaar
Water-water €18500 €4300 €5300 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Breda?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Breda) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Bavel kun je enkel aanvragen voor modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2900 tot €5200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het merk, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Alpha Innotec LWD 5050A/RSX-HMD 2R geeft recht op €2.300,00 subsidie en wat betreft de Alpha Innotec WWB20+WWSB202 ligt dit op €2.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Bavel

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Streefkerk plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 en €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €315 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen