Warmtepomp Lathum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is de keuze voor de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op de info van onze specialisten ontdek je diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Lathum. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle cruciale specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Lathum!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Lathum? Middels onze expertise lees je nuttige aanbevelingen. Selecteer een van de vragen hieronder, en check eenvoudig alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Lathum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Lathum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lathum

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is best wel pittig. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Lathum noodzakelijk. De zoektocht naar een erkende installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ecensy). Hoe herken je een doorgewinterde installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.400 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €3.500 – €6.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. Deze warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Lathum.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Veenendaal.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €7.000 tot €19.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, AWB, Remeha, Intergas, Nefit). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een all-electric type. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lathum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lathum

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lathum te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1700 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €6400 €1600 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €3800 €3700 11 jaar
Water-water €17900 €4000 €4600 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Zevenaar?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel huizen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Zevenaar) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Lathum is alleen aan te vragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2700 tot €4800. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Galletti LCX 042HQ geeft jou €4.500,00 subsidie en aangaande de Heliotherm HP08S10W krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Lathum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Driel plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) tezamen met gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 tot €4300. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €335 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen