Warmtepomp Veenendaal

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten dus over naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van gas is een warmtepomp. Gebaseerd op de tips van onze experts bekijk jij waardevolle informatie m.b.t. een warmtepomp in Veenendaal. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle cruciale tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Veenendaal!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Veenendaal? Door onze experts doorzoek jij belangrijke tips. Kies voor een veelgestelde vraag en jij bekijkt binnen no-time bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Veenendaal?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Veenendaal?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Veenendaal

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is vrij ingewikkeld. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Veenendaal onvermijdbaar. De keuze maken voor een competente warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Western Airconditioning). Wat is een aangesloten warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.550 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €3.000 – €8.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Veenendaal.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Fijnaart.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.500 – €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, AWB, Intergas, Atag, Vaillant). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische installatie. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte model betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Veenendaal

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Veenendaal

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Veenendaal uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1500 €1500 4 jaar
Lucht-water €4800 €2500 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €14400 €5600 €4100 10 jaar
Water-water €17200 €4800 €5500 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Veenendaal?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment gaan veel woningen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Veenendaal) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Veenendaal kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1500 – €4050. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type systeem, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Solvis Vaero AS 15kW heeft €2.950,00 subsidie en bij de CLINT CHA/K/WP 262-P heb je recht op €6.850,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Veenendaal

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Nooitgedacht plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 en €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €335 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Utrecht.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen