Warmtepomp Fijnaart

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is de keuze voor gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van gas is de populaire warmtepomp. Met behulp van deze webpagina lees jij alle details aangaande een warmtepomp in Fijnaart. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle praktische info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Fijnaart!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Fijnaart? Op onze website ontdek je nuttige info. Kies voor een van de vragen hieronder, en ontdek snel alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Fijnaart?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Fijnaart?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Fijnaart

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is behoorlijk ingewikkeld. Daardoor is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Fijnaart onvermijdbaar. De keuze van een officiële specialist doet niet onder voor de klus zelf. Hij checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Enerso subsidie). Hoe herken je een bekwame vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.500 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Fijnaart.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Oud-Vossemeer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.500 t/m €20.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, AWB, Remeha, Atag, Vaillant). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een standalone oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Fijnaart

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Fijnaart

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Fijnaart te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €2000 €2000 7 jaar
Lucht-water €4400 €1700 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €3500 €2500 14,5 jaar
Water-water €18400 €5300 €4400 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Moerdijk?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Moerdijk) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Fijnaart is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2350 – €4000. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 151 exc staat gelijk tot €3.450,00 subsidie en bij de Pico Energy Ruraleco WPS412 (W/W) krijg je subsidie tot €3.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Fijnaart

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Zuidhorn plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2700 – €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €400 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen