Warmtepomp Zuidhorn

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het plaatsen van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten kiezen voor een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van gas is de warmtepomp. Met behulp van onze vergelijker vind jij concrete informatie aangaande een warmtepomp in Zuidhorn. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle bruikbare details en vind de voordeligste installateur in Zuidhorn!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Zuidhorn? Middels onze expertise lees jij handige tips. Selecteer een onderwerp en ontdek snel alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Zuidhorn?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Zuidhorn?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zuidhorn

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk complex. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Zuidhorn onmisbaar. De keuze maken voor een vakkundige warmtepomp-installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De installateur analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Climer verwarming). Waar vind ik een bekwame installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.500 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €3.000 – €8.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €20.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Zuidhorn.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans zijn er twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Horssen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 – €19.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, Intergas, AWB, Atag). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte type betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuidhorn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zuidhorn

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuidhorn vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1100 €1700 7 jaar
Lucht-water €4400 €1900 €2200 6 jaar
Bodem-water €14900 €3600 €3200 10,5 jaar
Water-water €17000 €5100 €4000 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Zuidhorn?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren gaan veel Nederlanders uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Zuidhorn) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Zuidhorn geldt alleen op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2100 en €5550. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW verdien je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Viessmann Vitocal 242-S AWT-AC 241.A05 staat gelijk tot €1.800,00 subsidie en m.b.t. de Energie EST ECO300i krijg je subsidie tot €1.250,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Zuidhorn

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in s-Heerenhoek plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met standaard elektriciteit. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2500 – €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €370 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen