Warmtepomp Horssen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is de keuze voor een ketel op gas haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten kiezen voor een alternatieve bron. De opvolger van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Middels de info op deze pagina bekijk je bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Horssen. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle onmisbare info en vind de voordeligste installateur in Horssen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Horssen? Op deze pagina ontdek je praktische info. Selecteer een onderwerp en jij bekijkt ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Horssen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Horssen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Horssen

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is behoorlijk ingewikkeld. Daardoor is een handige warmtepomp installateur in Horssen benodigd. Het kiezen van een geoefende specialist doet niet onder voor de taakomschrijving. De specialist analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Remko warmtepompen). Hoe herken je een handige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.750 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Horssen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans bestaan er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Spannum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 en €20.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Vaillant, Atag, Nefit, AWB). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een standalone product. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Horssen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Horssen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Horssen uit te werken.

Type warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1400 €1000 5 jaar
Lucht-water €5200 €1800 €2800 6 jaar
Bodem-water €14500 €4600 €3200 11,5 jaar
Water-water €17800 €4500 €4000 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Druten?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel woningen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Druten) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Horssen kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1350 – €5950. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de EnergyPanel GTC-08 plus biedt €1.950,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta BWR 0041T DHW2 is dit €2.600,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Horssen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Broeksterwoude plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met standaard elektriciteit. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat gaat via ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2800 – €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €335 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen