Warmtepomp Broeksterwoude

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een systeem op gas volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten switchen naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op deze website lees je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Broeksterwoude. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle praktische specificaties en vind de voordeligste installateur in Broeksterwoude!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Broeksterwoude? Op deze pagina doorzoek je belangrijke adviezen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt direct bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Broeksterwoude?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Broeksterwoude?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Broeksterwoude

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Broeksterwoude aan te raden. De zoektocht naar een doorgewinterde vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Aerfor systeem). Wat is een bekwame installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.450 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Broeksterwoude.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Marrum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 – €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Remeha, AWB, Nefit, Intergas). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een all-electric product. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Broeksterwoude

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Broeksterwoude

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Broeksterwoude vast te stellen.

Soort warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1800 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €4600 €2100 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €5600 €2500 10 jaar
Water-water €18200 €5500 €4600 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Dantumadiel?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel woningen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Dantumadiel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Broeksterwoude geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2550 en €4100. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type systeem, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Carrier 30PHC090STD biedt €2.850,00 subsidie en met betrekking tot de Clivet WSHN-XEE2 16.2 is dit €7.600,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Broeksterwoude

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Vegelinsoord plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2550 en €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €365 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen