Warmtepomp Marrum

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het aanvragen van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van gas is zo’n warmtepomp. Op onze vergelijker vind jij handige tips & tricks voor een warmtepomp in Marrum. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle cruciale specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Marrum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Marrum? Middels onze expertise bekijk je handige info. Druk op een veelgestelde vraag en check ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Marrum?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Marrum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Marrum

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is best wel ingewikkeld. Om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Marrum benodigd. De keuze van een erkende vakman is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Inovatech GmbH warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Niveau Energiebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.750 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €2.500 – €8.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €15.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Marrum.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaliter zien we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Wergea.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 t/m €20.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Intergas, Vaillant, Remeha, Atag). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Marrum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Marrum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de aanschafprijs is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Marrum te berekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1500 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €5400 €1900 €2300 6 jaar
Bodem-water €14900 €5000 €4400 9,5 jaar
Water-water €17300 €4800 €4400 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Ferwerderadiel?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren gaan veel woningen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Ferwerderadiel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Marrum kan jij uitsluitend toepassen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1850 tot €4800. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Hautec HWL-A-45-S (88LH0451SCLN5) geeft recht op €2.600,00 subsidie en wat betreft de Stiebel-Eltron WPF 10 (232912) ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Marrum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Folsgare plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, samen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2800 en €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €360 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen