Warmtepomp Folsgare

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het vervangen van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp. Op onze vergelijker lees je handige info over een warmtepomp in Folsgare. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle nuttige tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Folsgare!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Folsgare? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je belangrijke tips. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je vindt rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Folsgare?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Folsgare?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Folsgare

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een competente warmtepomp installateur in Folsgare onontbeerlijk. De keuze maken voor een deskundige expert doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De vakman verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check GREE subsidie). Hoe kies ik een competente vakman? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.750 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €5.500 – €7.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €13.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Folsgare.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur realiseert goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zien we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Oude-Tonge.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 en €20.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, AWB, Atag, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een 100% elektrische installatie. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima type is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Folsgare

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Folsgare

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Folsgare te berekenen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1800 €1800 6 jaar
Lucht-water €5400 €2200 €2100 7 jaar
Bodem-water €14700 €4700 €4500 13 jaar
Water-water €18300 €4300 €4600 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Folsgare is alleen aan te vragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1050 tot €4800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW krijg je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Clivet WSAN-XIN 25.2 geeft recht op €6.000,00 subsidie en aangaande de SmartHeat Classic-i 032 WWi ligt dit op €5.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Folsgare

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze producten consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Zuidveld plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) in combinatie met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 tot €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €365 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen