Warmtepomp Zuidveld

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het kiezen voor de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Middels deze website doorzoek jij handige info voor een warmtepomp in Zuidveld. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle belangrijke tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Zuidveld!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Zuidveld? Op onze website achterhaal je nuttige info. Klik op een van de onderwerpen en je vindt onmiddellijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Zuidveld?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Zuidveld?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zuidveld

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is nogal pittig. Daardoor is een competente warmtepomp installateur in Zuidveld onvermijdbaar. Het kiezen van een erkende warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De vakman bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Dimplex verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een echte warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.600 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €4.500 – €7.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Zuidveld.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Huisduinen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €9.000 t/m €19.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Vaillant, Atag, AWB, Intergas). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een full-electric type. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuidveld

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zuidveld

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de aanschafprijs is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuidveld te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1100 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €4400 €2400 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €5200 €3400 14,5 jaar
Water-water €17500 €5600 €4900 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Midden-Drenthe?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren zullen veel consumenten uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Midden-Drenthe) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Zuidveld is alleen van toepassing op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2400 en €5350. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Viessmann Vitocal 300-A AWCI-AC 301.A09 geeft recht op €2.000,00 subsidie en voor de Energie EST SB12.200DHW.FL ligt dit op €2.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Zuidveld

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Santpoort plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) in samenwerking met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €3000 en €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €305 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen