Warmtepomp Huisduinen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het kiezen voor een systeem op gas niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Geholpen door deze website doorzoek jij alle details aangaande een warmtepomp in Huisduinen. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle relevante info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Huisduinen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Huisduinen? Hieronder doorzoek jij bruikbare tips & tricks. Druk op een van de vragen hieronder, en je leest eenvoudig alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Huisduinen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Huisduinen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Huisduinen

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is behoorlijk pittig. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Huisduinen aan te raden. De keuze van een vakbekwame warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Hij keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Sirac warmtepompen). Waar vind ik een competente warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.200 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €5.000 – €6.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Huisduinen.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Meestal maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Sprang-Capelle.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 tot €19.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Vaillant, Nefit, Atag, AWB). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een standalone oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima product is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Huisduinen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Huisduinen

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kosten van het systeem is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Huisduinen uit te werken.

Soort warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1900 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €5500 €2100 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €5500 €2700 9,5 jaar
Water-water €18600 €4000 €5200 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Den Helder?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Den Helder) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Huisduinen kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2550 – €5650. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de EnergyPanel GTC-32 geeft jou €4.100,00 subsidie en voor de Climaveneta BWR 0071T MTD2 krijg je €3.850,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Huisduinen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Bruchterveld plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in combinatie met gewone stroom. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2550 en €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €370 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen