Warmtepomp Bruchterveld

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het plaatsen van een systeem op gas volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten overstappen naar een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Via de tips van onze experts achterhaal je alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Bruchterveld. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle cruciale specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Bruchterveld!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Bruchterveld? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek jij belangrijke tips & tricks. Selecteer een veelgestelde vraag en je ontdekt direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Bruchterveld?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Bruchterveld?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bruchterveld

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij gecompliceerd. Om die reden is een competente warmtepomp installateur in Bruchterveld onmisbaar. Het selecteren van een bekwame installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De vakman neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ariston systeem). Waar vind ik een handige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.250 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €5.500 – €8.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Bruchterveld.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Mechelen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, bodem of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 en €18.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Remeha, Vaillant, AWB, Nefit). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een 100% elektrische systeem. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bruchterveld

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bruchterveld

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de aanschafprijs is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bruchterveld uit te rekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €2000 €1000 5,5 jaar
Lucht-water €6100 €2300 €2200 6 jaar
Bodem-water €14200 €5800 €3900 12 jaar
Water-water €17200 €5200 €5200 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Hardenberg?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. In de komende periode zullen veel huizen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Hardenberg) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Bruchterveld is alleen aan te vragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2400 – €4100. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Carrier 30PHC180HEE geeft jou €4.000,00 subsidie en m.b.t. de Daikin EWWP-014KBW1N krijg je €3.050,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Bruchterveld

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Velsen-Zuid plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2950 en €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €330 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen