Warmtepomp Velsen-Zuid

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het vervangen van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op de tips van onze experts vind je uitgebreide info voor een warmtepomp in Velsen-Zuid. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle onmisbare details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Velsen-Zuid!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Velsen-Zuid? Op deze pagina check je nuttige tips en adviezen. Klik op een van de vragen hieronder, en check snel alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Velsen-Zuid?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Velsen-Zuid?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Velsen-Zuid

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk gecompliceerd. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in Velsen-Zuid onontbeerlijk. De keuze van een deskundige vakman is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De vakman analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Inovatech GmbH). Hoe kies ik een bedreven warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.500 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €5.000 – €7.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Velsen-Zuid.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Friens.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aarde. De investering ligt tussen de €8.000 tot €20.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, AWB, Atag, Vaillant, Remeha). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een all-electric type. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Velsen-Zuid

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Velsen-Zuid

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de aanschafprijs is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Velsen-Zuid te ontcijferen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1900 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €5600 €1500 €2600 7 jaar
Bodem-water €14200 €3500 €4600 14,5 jaar
Water-water €17400 €4200 €4500 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Velsen?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel woningen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Velsen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Velsen-Zuid geldt alleen op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2050 tot €4750. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de SPRSUN CGK/C-12 (L) EVI geeft jou €1.750,00 subsidie en wat betreft de Clivet WBAN 262 S krijg je €6.150,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Velsen-Zuid

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Noordwelle plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 – €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €390 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen