Warmtepomp Noordwelle

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is de keuze voor de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Aan de hand van warmtepompspot.nl lees jij nuttige info betreffende een warmtepomp in Noordwelle. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle relevante tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Noordwelle!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Noordwelle? Via onze specialisten check jij handige info. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en bekijk snel alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Noordwelle?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Noordwelle?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Noordwelle

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk ingewikkeld. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Noordwelle onontbeerlijk. De keuze van een aangesloten warmtepomp-installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. De installateur analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over GREE verwarming). Hoe herken je een echte installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.200 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €4.500 – €6.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Noordwelle.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: oudere en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk zijn er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Zurich.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.500 tot zo’n €19.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Vaillant, Remeha, Nefit, Intergas). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een full-electric systeem. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Noordwelle

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Noordwelle

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Noordwelle uit te zoeken.

Soort warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1200 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €4300 €1900 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €14600 €4900 €4800 13 jaar
Water-water €17500 €4100 €4700 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Schouwen-Duiveland?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Schouwen-Duiveland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Noordwelle is alleen aan te vragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1700 en €5100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Itho Daalderop HP-S 130 geeft jou €2.200,00 subsidie en aangaande de Waterkotte Eco Touch DS 5010 Ai NC (G/W) krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Noordwelle

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Heeze plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) samen met standaard elektriciteit. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 en €4800. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €310 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zeeland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen