Warmtepomp Heeze

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het plaatsen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten investeren in een duurzaam alternatief. De opvolger van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Middels onze vergelijker lees jij alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Heeze. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle cruciale informatie en vergelijk direct alle installateurs in Heeze!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Heeze? Op deze pagina bekijk je zinvolle info. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en ontdek onmiddellijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Heeze?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Heeze?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heeze

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk gecompliceerd. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Heeze onvermijdbaar. Het selecteren van een aangesloten installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Tesy installatie). Hoe herken je een vakbekwame installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.700 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €6.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwater €20.000 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Heeze.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zien we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Schaijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.000 tot €21.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Vaillant, Nefit, AWB, Atag). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch installatie. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heeze

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Heeze

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heeze te bepalen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1300 €1500 4 jaar
Lucht-water €6800 €1500 €2800 6 jaar
Bodem-water €15000 €4900 €4100 9 jaar
Water-water €17700 €4200 €4800 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Heeze-Leende?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. In de komende periode zullen veel huizen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Heeze-Leende) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Heeze is alleen aan te vragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1150 en €4300. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW ontvang je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Daikin EWYQ-040BAWP geeft jou €5.350,00 subsidie en bij de YORK YMWA-HP 0050 krijg je €7.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Heeze

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze installaties verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Beltrum plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) tezamen met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 en €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €285 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen