Warmtepomp Friens

Het gas wordt langzaam afgesloten. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van gas is het warmtepomp systeem. Via deze website check je concrete informatie voor een warmtepomp in Friens. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle cruciale info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Friens!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Friens? Op deze pagina check je zinvolle informatie. Selecteer een veelgestelde vraag en jij checkt eenvoudig bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Friens?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Friens?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Friens

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is best wel complex. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Friens cruciaal. De keuze maken voor een bekwame installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Hiseer subsidie). Waar vind ik een ervaren installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.350 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €5.000 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Friens.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg zien we 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Oudemolen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.000 tot zo’n €18.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, AWB, Vaillant, Atag, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Friens

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Friens

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Friens te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €2000 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €6500 €2400 €2400 8 jaar
Bodem-water €14500 €3500 €4000 14,5 jaar
Water-water €18500 €5600 €5800 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Leeuwarden?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel gezinnen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Leeuwarden) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Friens is alleen van toepassing op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2600 – €5350. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 51 prm heeft €1.850,00 subsidie en wat betreft de Stiebel-Eltron WPW 13 Set (232951) heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Friens

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Zurich plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2650 tot €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €390 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen