Warmtepomp Mechelen

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het aanvragen van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Op de tips van onze experts doorzoek jij praktische informatie voor een warmtepomp in Mechelen. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle praktische tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Mechelen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Mechelen? Op deze pagina doorzoek je handige info. Selecteer een van de onderwerpen en je ontdekt rap verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Mechelen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Mechelen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Mechelen

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is vrij complex. Hierom is een aangesloten warmtepomp installateur in Mechelen noodzakelijk. De keuze van een doorgewinterde expert is net zo relevant als de klus zelf. De installateur neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Ochsner warmtepomp). Waar vind ik een doorgewinterde vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2022]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.700 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €2.500 – €6.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Mechelen.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur West-Graftdijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €7.500 tot zo’n €18.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Intergas, AWB, Remeha, Atag). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een volledig-elektrisch oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Mechelen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Mechelen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Mechelen te analyseren.

Model warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1200 €1900 5 jaar
Lucht-water €4500 €2100 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €4100 €3200 13,5 jaar
Water-water €17500 €4000 €4200 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Gulpen-Wittem?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Gulpen-Wittem) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Mechelen kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2550 tot €5400. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Hautec HWL-A-94/2T (88LD0382SCLN6) heeft €8.200,00 subsidie en met betrekking tot de Stiebel-Eltron WPF 13 M (182135) heb je recht op €3.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Mechelen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze installaties verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Friens plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 – €4200. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €300 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen