Warmtepomp West-Graftdijk

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is de keuze voor een op gas verwarmde ketel geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Op de info op deze pagina doorzoek je praktische informatie voor een warmtepomp in West-Graftdijk. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale details en kies een betrouwbare vakman / installateur in West-Graftdijk!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in West-Graftdijk? Via onze specialisten doorzoek je nuttige aanbevelingen. Klik op een van de vragen hieronder, en jij bekijkt à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in West-Graftdijk?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in West-Graftdijk?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in West-Graftdijk

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is vrij gecompliceerd. Om die reden is een handige warmtepomp installateur in West-Graftdijk benodigd. De keuze maken voor een officiële specialist doet niet onder voor de taakomschrijving. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Clausius warmtepomp). Hoe kies ik een geoefende warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.600 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €7.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €13.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar toepasbare energie. Voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in West-Graftdijk.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de praktijk zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Hantum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €9.000 – €21.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Remeha, Vaillant, Atag, AWB). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs West-Graftdijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in West-Graftdijk

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in West-Graftdijk uit te werken.

Type warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1700 €1700 6 jaar
Lucht-water €6000 €2300 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €14500 €3700 €2800 9,5 jaar
Water-water €17200 €4300 €4100 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Graft-De Rijp?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Graft-De Rijp) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp West-Graftdijk kan jij uitsluitend toepassen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2850 en €5300. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Thermia Atec 6 staat gelijk tot €1.550,00 subsidie en wat betreft de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHVH08S26(**)9W krijg je subsidie tot €1.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in West-Graftdijk

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Oudemolen plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met elektrische energie uit het net. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2750 – €5000. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €395 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen