Warmtepomp Hantum

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten investeren in een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Geholpen door deze website check je relevante tips m.b.t. een warmtepomp in Hantum. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle relevante info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Hantum!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Hantum? Door onze experts bekijk je zinvolle info. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en vind à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Hantum?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Hantum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hantum

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is best wel moeilijk. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Hantum noodzakelijk. De keuze maken voor een betrouwbare warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Heliotherm installatie). Hoe kies ik een geoefende warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.400 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €3.000 – €7.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Hantum.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Roermond.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.500 en €19.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Remeha, Vaillant, AWB, Nefit). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een standalone type. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hantum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hantum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kosten van het systeem is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hantum te ontcijferen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1900 €1900 5 jaar
Lucht-water €6200 €1900 €2400 6 jaar
Bodem-water €15300 €3900 €2500 9 jaar
Water-water €18500 €4400 €5100 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Dongeradeel?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. De komende jaren gaan veel huizen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Dongeradeel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Hantum kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2000 – €4750. Het totale bedrag hangt af van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHVX11S26(**)9W biedt €2.400,00 subsidie en wat betreft de Weishaupt/Monarch WWP W 18 ID is dit €3.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Hantum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Baarlo plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met standaard elektriciteit. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 tot €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €390 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen