Warmtepomp Vegelinsoord

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een systeem op gas volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Gebaseerd op de info op deze pagina doorzoek je concrete informatie voor een warmtepomp in Vegelinsoord. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Vegelinsoord!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Vegelinsoord? Door onze experts doorzoek je bruikbare aanbevelingen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en je leest vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Vegelinsoord?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Vegelinsoord?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vegelinsoord

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is vrij pittig. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Vegelinsoord aan te raden. De keuze maken voor een betrouwbare installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check NEXTHERM). Hoe ben ik verzekerd van een erkende vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.250 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Vegelinsoord.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Meestal onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Folsgare.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.000 t/m €19.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, AWB, Remeha, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd model is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vegelinsoord

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Vegelinsoord

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kosten van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vegelinsoord te bepalen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1500 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €4800 €1800 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €14200 €5600 €2800 9,5 jaar
Water-water €18900 €5900 €4600 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente De Friese Meren?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. De komende jaren moeten veel huizen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente De Friese Meren) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Vegelinsoord kun je enkel aanvragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1750 en €5900. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Sonnenkraft HP14SM biedt €2.500,00 subsidie en aangaande de CLINT CHA/ML/ST/WP 41 is dit €2.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Vegelinsoord

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Noordeloos plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) tezamen met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2650 – €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €265 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen