Warmtepomp s-Heerenhoek

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op deze webpagina bekijk jij concrete informatie aangaande een warmtepomp in s-Heerenhoek. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle praktische details en bekijk de tarieven via een installateur uit s-Heerenhoek!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in s-Heerenhoek? Op deze pagina lees jij handige adviezen. Klik op een van de onderwerpen en je vindt onmiddellijk alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit s-Heerenhoek?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in s-Heerenhoek?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in s-Heerenhoek

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in s-Heerenhoek noodzakelijk. Het kiezen van een deskundige installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over NRGTEQ installatie). Waar vind ik een degelijke vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2021]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.200 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.000 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in s-Heerenhoek.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Broeksterwoude.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €8.500 en €19.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Remeha, AWB, Intergas, Nefit). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch type. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende product betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs s-Heerenhoek

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in s-Heerenhoek

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in s-Heerenhoek te berekenen.

Model warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1400 €1400 7 jaar
Lucht-water €4000 €1900 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14900 €3500 €3500 10,5 jaar
Water-water €18100 €5800 €4600 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Borsele?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel gezinnen overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Borsele) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2021. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp s-Heerenhoek is alleen van toepassing op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2021).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1200 tot €5450. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW verdien je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de NIBE MT-WH 2029-1 FS staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en met betrekking tot de Austria Email Hotwater heatpump WPA 100 E-LF krijg je subsidie tot €1.250,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in s-Heerenhoek

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Leens plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met standaard elektriciteit. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2800 en €4200. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €275 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zeeland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen