Warmtepomp Nooitgedacht

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op deze webpagina vind je handige info voor een warmtepomp in Nooitgedacht. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle nuttige specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Nooitgedacht!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Nooitgedacht? Via onze specialisten bekijk jij handige adviezen. Klik op een van de onderwerpen en ontdek direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Nooitgedacht?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Nooitgedacht?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nooitgedacht

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is behoorlijk ingewikkeld. Om die reden is een echte warmtepomp installateur in Nooitgedacht noodzakelijk. De zoektocht naar een competente specialist is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De specialist inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ECOTEQ verwarming). Hoe herken je een officiële installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.400 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €5.000 – €6.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €14.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Nooitgedacht.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zien we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Zuidhorn.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.500 tot zo’n €18.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Vaillant, Nefit, Atag, Remeha). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een 100% elektrische product. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nooitgedacht

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nooitgedacht

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nooitgedacht uit te werken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1000 €1400 4 jaar
Lucht-water €6700 €2200 €2300 8,5 jaar
Bodem-water €14300 €4200 €4300 9,5 jaar
Water-water €17700 €5600 €4300 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Aa en Hunze?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel Nederlanders overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Aa en Hunze) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Nooitgedacht is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2400 en €4850. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Inventum All – E Ecolution Solo (4 kW) heeft €1.700,00 subsidie en voor de Waterkotte Basic Line Ai1 Geo 5008.5 (G/W) heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Nooitgedacht

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Heemskerk plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2600 en €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €340 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen