Warmtepomp Heemskerk

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten investeren in een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van onze website doorzoek je praktische informatie voor een warmtepomp in Heemskerk. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle onmisbare info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Heemskerk!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Heemskerk? Op onze website check je handige informatie. Selecteer een veelgestelde vraag en bekijk meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Heemskerk?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Heemskerk?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heemskerk

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij pittig. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Heemskerk aan te raden. De keuze van een deskundige expert is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Samsung installatie). Waar vind ik een deskundige vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.400 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €3.000 – €8.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Heemskerk.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur s-Heerenhoek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.000 t/m €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Vaillant, Remeha, Nefit, AWB). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een all-electric oplossing. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heemskerk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heemskerk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heemskerk uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €2000 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €6100 €2000 €2700 7 jaar
Bodem-water €14700 €4800 €3700 12,5 jaar
Water-water €17700 €4200 €4400 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Heemskerk?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel woningen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Heemskerk) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Heemskerk geldt alleen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1750 en €5300. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW verdien je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Daikin EWYQ-009ACW1 heeft €2.150,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning MU ECHOS A HP 35 heb je recht op €6.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Heemskerk

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Beemte Broekland plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €3000 – €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €390 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen