Warmtepomp Zoutkamp

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Op de info op deze pagina vind jij nuttige info voor een warmtepomp in Zoutkamp. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle praktische specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Zoutkamp!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Zoutkamp? Door onze experts ontdek je zinvolle aanbevelingen. Druk op een veelgestelde vraag en check meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Zoutkamp?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Zoutkamp?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zoutkamp

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk gecompliceerd. Om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Zoutkamp onvermijdbaar. De keuze maken voor een betrouwbare warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over AWB verwarming). Wat is een handige warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.300 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €3.000 – €7.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Zoutkamp.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hoogvliet.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of aarde. De investering ligt tussen de €8.000 – €19.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Vaillant, AWB, Nefit, Atag). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een full-electric product. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zoutkamp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zoutkamp

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zoutkamp te analyseren.

Model warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1200 €1000 7 jaar
Lucht-water €4000 €1500 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14900 €5000 €4800 14 jaar
Water-water €17300 €5600 €4600 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente De Marne?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente De Marne) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Zoutkamp kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2750 tot €5800. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW ontvang je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWT-AC 221.A07 geeft jou €2.000,00 subsidie en met betrekking tot de Eneco Solo Warmtewinner krijg je €1.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zoutkamp

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in s-Gravenpolder plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) samen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 tot €4000. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €365 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen