Warmtepomp Valthermond

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het vervangen van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten dus over naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Middels de info van onze specialisten lees je uitgebreide info over een warmtepomp in Valthermond. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle bruikbare tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Valthermond!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Valthermond? Op deze pagina vind je praktische tips en adviezen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt vlug alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Valthermond?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Valthermond?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Valthermond

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is behoorlijk pittig. Hierom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Valthermond benodigd. De keuze maken voor een doorgewinterde specialist doet niet onder voor de taakomschrijving. Deze expert bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Trane). Wat is een vakkundige vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.300 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €5.000 – €6.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Valthermond.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Ezinge.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €7.000 en €18.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Vaillant, AWB, Atag, Intergas). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een standalone product. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte product is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Valthermond

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Valthermond

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Valthermond uit te zoeken.

Bron warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1100 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €4900 €2400 €2000 6 jaar
Bodem-water €14400 €3800 €2900 13,5 jaar
Water-water €18200 €4800 €4600 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Borger-Odoorn?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel consumenten overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Borger-Odoorn) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Valthermond geldt alleen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2400 – €4300. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Sirac LSQ06RC geeft recht op €2.450,00 subsidie en voor de CLINT CHA/K/A/WP 182-P ligt dit op €5.050,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Valthermond

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze oplossingen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Nijlande plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) tezamen met gewone stroom. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2550 en €4200. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €285 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw