Warmtepomp Ezinge

Het gas wordt langzaam afgesloten. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van gas is een warmtepomp. Door onze vergelijker bekijk jij handige tips & tricks voor een warmtepomp in Ezinge. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle relevante specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Ezinge!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Ezinge? Middels onze expertise bekijk je bruikbare informatie. Maak een keuze uit een onderwerp en check binnen no-time verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Ezinge?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Ezinge?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ezinge

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Ezinge cruciaal. De keuze van een officiële vakman is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ECOTEQ subsidie). Waar vind ik een vakkundige vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.200 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €7.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €13.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Ezinge.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Oud Ade.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €5.000 tot €20.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, AWB, Intergas, Remeha, Vaillant). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een full-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ezinge

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ezinge

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ezinge te ontcijferen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1900 €1200 6 jaar
Lucht-water €4500 €1500 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €4600 €4800 11,5 jaar
Water-water €18100 €5400 €5900 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Winsum?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Winsum) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Ezinge is alleen aan te vragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1000 tot €5000. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het model, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 101 prm geeft jou €2.450,00 subsidie en voor de Oilon MH 11 krijg je €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Ezinge

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Zoutkamp plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met gewone stroom. Op basis daarvan kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2500 tot €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €340 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen