Warmtepomp Geerdijk

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het vervangen van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten dus over naar een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van gas is een warmtepomp. Door warmtepompspot.nl bekijk jij uitgebreide info bij het kiezen van een warmtepomp in Geerdijk. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle relevante informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Geerdijk!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Geerdijk? Hieronder doorzoek jij handige tips. Kies voor een veelgestelde vraag en je leest snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Geerdijk?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Geerdijk?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Geerdijk

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk ingewikkeld. Vandaar is een handige warmtepomp installateur in Geerdijk noodzakelijk. Het selecteren van een vakkundige installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Oschner subsidie). Hoe kies ik een deskundige warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.600 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Geerdijk.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal werken we met 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Overslag.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 tot €19.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Intergas, Vaillant, Remeha, Nefit). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Geerdijk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Geerdijk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Geerdijk te bepalen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1400 €1200 6 jaar
Lucht-water €5600 €2100 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14900 €5000 €3700 10 jaar
Water-water €17400 €5800 €5900 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Twenterand?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Twenterand) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Geerdijk geldt alleen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1650 tot €4100. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het type, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Clivet WSN-XIN 51 geeft jou €1.700,00 subsidie en wat betreft de Techneco Vulcan 05 ACM (W/W) krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Geerdijk

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Gelderland plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. gewone stroom. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2600 tot €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €290 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen