Warmtepomp Gelderland

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten switchen naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Door de tips van onze experts lees je handige tips & tricks over een warmtepomp in Gelderland. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige details en check prijzen van een installateur in Gelderland!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Gelderland? Via onze specialisten vind jij handige tips. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en check ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Gelderland?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Gelderland?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gelderland

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel moeilijk. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Gelderland aan te raden. Het selecteren van een geoefende specialist is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Inventum verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.500 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €3.500 – €6.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Gelderland.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur It Heidenskip.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 en €18.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Nefit, Vaillant, AWB, Atag). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een 100% elektrische oplossing. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gelderland

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Gelderland

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gelderland te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €2000 €1000 7 jaar
Lucht-water €5200 €1900 €2300 8,5 jaar
Bodem-water €15200 €4200 €3100 14,5 jaar
Water-water €17100 €4300 €4600 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Gelderland?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren zullen veel gezinnen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Gelderland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Gelderland kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1450 – €5300. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP LS 13-B R geeft jou €2.200,00 subsidie en bij de EnergyPanel GTC-16 krijg je €2.700,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Gelderland

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Schimmert plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2750 tot €4600. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €380 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen