Warmtepomp It Heidenskip

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van gas is de populaire warmtepomp. Op onze vergelijker bekijk je nuttige info m.b.t. een warmtepomp in It Heidenskip. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle relevante informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in It Heidenskip!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in It Heidenskip? Op deze pagina lees jij handige adviezen. Klik op een veelgestelde vraag en ontdek rap alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in It Heidenskip?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in It Heidenskip?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in It Heidenskip

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is best wel gecompliceerd. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in It Heidenskip noodzakelijk. De keuze van een geoefende installateur doet niet onder voor de klus zelf. De installateur verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Oilon warmtepompen). Waar vind ik een erkende installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.500 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €3.500 – €8.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €15.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in It Heidenskip.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Stiens.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €8.000 t/m €18.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, AWB, Nefit, Atag, Intergas). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een standalone systeem. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs It Heidenskip

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in It Heidenskip

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de aanschafprijs is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in It Heidenskip te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1500 €1800 4,5 jaar
Lucht-water €6800 €2000 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €5400 €4600 10 jaar
Water-water €18200 €4800 €4500 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel consumenten overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp It Heidenskip is alleen aan te vragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2200 en €4800. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de EnergyPanel Thermboil TB-300 FX heeft €1.100,00 subsidie en bij de CTC EcoPart 412 + CTC Basic heb je recht op €3.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in It Heidenskip

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Castelre plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met standaard elektriciteit. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2950 – €4500. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €295 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen