Warmtepomp Castelre

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het laten installeren van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op deze website vind jij concrete informatie betreffende een warmtepomp in Castelre. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Castelre!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Castelre? Via onze specialisten ontdek je belangrijke adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je vindt à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Castelre?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Castelre?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Castelre

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is vrij complex. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Castelre aan te raden. Het selecteren van een bekwame specialist is net zo relevant als de klus zelf. De vakman checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ES systeem). Wat is een vakkundige vakman? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk systeem laat ik installeren? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.700 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €4.500 – €6.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €18.500 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Castelre.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans zien we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Middenbeemster.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 tot zo’n €20.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Nefit, Vaillant, Remeha, Intergas). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een full-electric product. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Castelre

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Castelre

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Castelre te bepalen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1800 €1000 6 jaar
Lucht-water €6700 €1900 €2600 6 jaar
Bodem-water €14700 €5400 €2800 14 jaar
Water-water €17000 €5600 €4300 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Baarle-Nassau?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Baarle-Nassau) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Castelre is alleen van toepassing op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1800 tot €4550. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het model, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW verdien je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Carrier 30RQSY045B heeft €3.950,00 subsidie en voor de Danfoss DHP-M S heb je recht op €5.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Castelre

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Vlierden plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 tot €4300. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €390 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen