Warmtepomp Doornenburg

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker vind je nuttige info m.b.t. een warmtepomp in Doornenburg. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle praktische tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Doornenburg!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Doornenburg? Op onze website check je belangrijke tips. Druk op een van de onderstaande vragen, en check onmiddellijk bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Doornenburg?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Doornenburg?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Doornenburg

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is vrij pittig. Om die reden is een handige warmtepomp installateur in Doornenburg onvermijdbaar. De zoektocht naar een degelijke installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Hij inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check DPA verwarming). Hoe herken je een doorgewinterde installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.600 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €4.000 – €6.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €14.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.500 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Doornenburg.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Nijensleek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 t/m €19.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Nefit, Atag, Remeha, Intergas). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een standalone oplossing. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Doornenburg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Doornenburg

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Doornenburg te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1000 €1600 6 jaar
Lucht-water €6700 €1500 €2200 9 jaar
Bodem-water €14600 €3800 €3000 10 jaar
Water-water €18300 €5600 €4200 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Lingewaard?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Lingewaard) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Doornenburg is alleen aan te vragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2700 tot €5650. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta BRN2 0021t heeft €1.650,00 subsidie en m.b.t. de Galletti LEW 052WL heb je recht op €7.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Doornenburg

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Westmaas plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2600 tot €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €385 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen