Warmtepomp Nijensleek

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het laten installeren van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Aan de hand van de tips van onze experts bekijk je diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Nijensleek. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle relevante specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Nijensleek!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Nijensleek? Hieronder lees jij handige adviezen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt meteen bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Nijensleek?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Nijensleek?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nijensleek

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is best wel pittig. Hierom is een echte warmtepomp installateur in Nijensleek cruciaal. De keuze maken voor een vakbekwame warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Carrier verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een betrouwbare installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.400 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €3.000 – €8.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €15.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en om water op te warmen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Nijensleek.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Zoelen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 en €18.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Atag, Intergas, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone product. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nijensleek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nijensleek

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nijensleek uit te rekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1000 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €6300 €1800 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €14000 €4200 €3400 14,5 jaar
Water-water €17500 €4400 €5000 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Westerveld?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren moeten veel gezinnen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Westerveld) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Nijensleek is alleen van toepassing op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1800 tot €4400. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de InterClima-MTA HCY 081 staat gelijk tot €2.650,00 subsidie en met betrekking tot de Warmblauw HP3BW 05EP krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Nijensleek

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Hattemerbroek plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht en combineert dat met gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2700 – €4800. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €250 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen