Warmtepomp Zoelen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een gasgestookt systeem geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker bekijk je relevante tips bij het kiezen van een warmtepomp in Zoelen. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle praktische tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Zoelen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Zoelen? Middels onze expertise vind je praktische info. Kies voor een van de onderwerpen en bekijk direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Zoelen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Zoelen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zoelen

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is nogal pittig. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Zoelen onontbeerlijk. Het kiezen van een degelijke warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Alto refrigeration verwarming). Waar vind ik een ervaren warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.450 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €3.000 – €6.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Zoelen.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Hoogeveen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.500 tot zo’n €18.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Atag, Nefit, AWB, Vaillant). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende model is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zoelen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zoelen

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zoelen uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1700 €1000 4 jaar
Lucht-water €4000 €2400 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €14400 €4100 €2900 12,5 jaar
Water-water €17500 €4700 €5700 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Buren?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Buren) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Zoelen kun je enkel aanvragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1850 – €4400. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWBT-M-E 221.C08 biedt €1.900,00 subsidie en wat betreft de ELCO Aerotop T35R EXT is dit €4.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Zoelen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Rutten plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) tezamen met gewone stroom. Zodoende kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2950 tot €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €280 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen